Vėdarai - 7seasons - turizmo gidas internete

Vėdarai

Vėdarai

 Vėdarai
Vėdarai – lietuvių tautinis patiekalas, gaminamas kepant kiaulės žarnas su įvairiu įdaru. Populiariausios Lietuvoje yra dvi vėdarų rūšys: bulviniai ir kraujiniai. Vėdarai yra valgomi su spirgučiais, kaip antrasis patiekalas pietums.

Bulvinių vėdarų receptas
1 kg bulvių;
200 g. lašinukų;
2 svogūnai;
1/2 šaukštelio maltų pipirų;
kiaulės žarnos;
kelios skiltelės česnako;
druska.

Paruošimas
Nuskustos bulvės sutarkuojamos. Lašinukai smulkiai supjaustomi ir paspirginami kartu su kapotais svogūnais. Jais užpilamos paruoštos bulvės, suberiami pipirai, pasūdoma. Viskas gerai sumaišoma.

Žarnos gerai išvalomos, ištrinamos druska ir kapotu česnaku, išplaunamos ir nekietai prikemšamos. Skarda ištepama riebalais, įpilama truputis vandens ir laisvai sudedamos prikimštos žarnos.

Kepimas
Skardos su prikimštomis žarnomis sudedamos į karštą orkaitę. Po 5-10 min. kepimo žarnos keliose vietose subadomos adata, kad netrūkinėtų. Kepama vidutinio karštumo orkaitėje, retkarčiais viršų palaistant riebalais. Jei reikia apverčiama.