Cepelinai - 7seasons - turizmo gidas internete

Cepelinai

Cepelinai

 CepelinaiCepelinai
Cepelinai - didžiuliai tarkuotų ar trintų virtų bulvių kukuliai su mėsos, varškės ar kitokiu įdaru. Cepelinų pavadinimas Lietuvoje prigijo nuo dirižablių vokiško pavadinimo (vok., Zeppelin). Nors cepelinai taip pat gaminami ir Danijoje, Švedijoje, Norvegijoje bei Ukrainoje, tačiau šis patiekalas laikomas vienu tipiškiausių lietuvišku patiekalu.

Cepelinų receptras
Gaminant iš žalių bulvių, bulves reikia nuskusti, sutarkuoti ir išspausti. Dalį bulvių išvirti ir sugrūsti. Imti dvi dalis tarkuotų išspaustų bulvių, vieną dalį karštų sugrūstų bulvių, druskos pagal skonį ir visa tai išminkyti. Padaryti nestorus blynelius, į vidų dėti įdaro, kraštus užspausti ir dėti į verdantį pasūdytą vandenį. Cepelinus galima virti su įvairiais įdarais: rūkyto kumpio, varškės, grybų, kiaulienos mėsos.

Kiaulienos mėsos įdaras
0,5 kg minkštos kiaulienos mėsos;
1 svogūnas;
pipirai, druska;
1 kiaušinis.

Cepelinų padažas
200-300 g lašinukų;
šaukštas riebalų;
2-3 svogūnai;
200-300 g grietinės;
1 šaukštas miltų;
1 stiklinė pieno;
druskos, prieskonių (pagal skonį).

Padažo paruošimas
Lašinukai supjaustomi smulkiais kubeliais ir sudedami į keptuvę. Lašinukams pradėjus gelsti, į keptuvę dedami smulkiai supjaustyti svogūnai. Kiek pakepinti svogūnai su spirgais pilami į dubenėlį, paliekant keptuvėje dalį riebalų.

Į likusius riebalus sudedami miltai, ir keptuvėje esantis turinys gerai išmaišomas. Kai miltai pradeda gelsti, į keptuvę supilamas pienas, įdedama druska, prieskoniai ir susidariusi masė maišoma kol užverda. Tada dedama grietinė ir kiek pakaitinus visas turinys pilamas į dubenį, kuriame yra paspirginti lašinukai bei svogūnai.